Успешно приключи 27-та Национална антарктическа експедиция. Това съобщи проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт в изявление до медиите.

В понеделник се завръща екипът, който зазими и консервира Антарктическата ни станция "Св. Кл. Охриски" на о-в Ливингстън за дългата и сурова антарктическа зима.

Той ще кацне в 18:10 часа на летище София с полет от Рим.

България прави световна наука в Антарктида, увери проф. Пимпирев

България прави световна наука в Антарктида, увери проф. Пимпирев

Човечеството трябва да вземе мерки срещу замърсяването

В екипа са Командирът на базата през втория етап на експедицията Драгомир Матеев, енергетикът инж. Йордан Йорданов, лекарят д-р Тодор Шамов, геологът Стефан Велев, готвачката Уляна Яркова и логистиците Павел Григоров, Петър Сапунджиев и Цветан Паров.

По време на експедицията, в която участваха 29 българи, бяха реализирани 6 нови научни проекта по Националната програма за полярни изследвания в областта на геологията, геоморфологията, биологията, климатологията и геодезията, селектирани от специализирана научно-експертна комисия по строги критерии на Европейския съюз. Заедно с нашите учени на базата работиха и специалисти от Чили, Бразилия, Португалия, Испания, Колумбия, Турция и Монголия.

Паралелно с научните изследвания, бяха извършени и строителни и ремотни дейности по подобряване на инфраструктурата на базата - бе построено ново генераторно помещение, модернизиран и разширен кухненския блок.

България прави международна наука на Антарктида, увери през феевруари проф. Пимпирев.

Припомняме, че част от полярниците ни пристигнаха през ноември, а останалите, водени от Пимпирев - се присъединиха през декември миналата година.