Когато уволнените от "Кремиковци" работници надвишат 1000, България ще може да разчита на подкрепа за активни мерки на пазара на труда от страна на Европейския глобализационен фонд.

Това съобщи на пресконференция заместник-министърът на труда и социалната политика Димитър Димитров, цитиран от БНР.

Той уточни, че за дейности по преквалификация и обучение специално на останалите без работа служители на металургичния комбинат от европейския фонд могат да бъдат отпуснати около 7 млн. лева.

Социалното министерство, съвместно със социалните партньори, подготвя проект за усвояване на средства от фонда, който е създаден за подпомагане на крупни икономически структури, които пристъпват към масови уволнения.

Едно от изискванията за получаване на средства е освободените служители да са минимум 1000, посочи Димитров.

Той допълни, че от април синдикът на "Кремиковци" е обявил намерения за освобождаване от работа на 1500 служители, а до края на май са освободени около 230.

Средствата от фонда не могат да бъдат използвани за пасивни мерки - работни заплати и обезщетения, а само за обучение и квалификация, разясни

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова добави, че социалното министерство е било готово от октомври миналата година чрез Националния план за действие по заетостта да предложи работа на 800 човека, от но началото на годината са се устроили на работа малко над 350 служители от "Кремиковци".