На пореден протест се събират, живеещи на улица "Роза" във Варна. Хората недоволстват от предстоящото строителство на 7-етажен жилищен блок, на метри от прозорците им. Това съобщиха от БНТ.

Припомняме, че 23 юни 2019 г. хората от Варна излязоха на протест срещу строежа. Местните обясниха, че сагата продължава вече близо девет години. Те настояват вместо кооперация на мястото да има озеленяване и детска площадка. Жителите се притесняват, че планувания за строеж блок няма да е на законово отстояние от сегашните жилищни сгради.

Нещата започват през 95-а година, когато има реституирани имоти, но те не са извършени по надлежния ред, коментира Цветомир Гроздев, инициативен комитет.

Варненци на протест заради строеж в "Цветния квартал"

Варненци на протест заради строеж в "Цветния квартал"

Местните се борят от девет години срещу проекта

По думите му имотът е собственост на Община Варна, но няма извършена делба.

"След това правят един нотариален акт през 97 г., когато без никакви основания ги връщат в реални граници. Оттук произтичат всички проблеми, тъй като няма обособени граници - не се знае коя собственост е на общината и коя е на другите собственици", добави Гроздев.

Според главния архитект в Община Варна, Виктор Бузев са подадени желания да се изработи подробен устройствен план, след което най-вероятно ще се направи инвестиционен проект, който също трябва да бъде разгледан, да отговаря на закона и след това евентуално, ако пожелаят, могат да поискат издаване на разрешение за строеж.

По думите на Пламена Маринова, заместник-кмет на Община Варна коментира, че има сериозни жалби, в които навеждат твърдение, че има извършено престъпление. Тя добави, че може да се направи , е да изпратим преписката до прокуратурата за произнасяне и разглеждане на случая.