Работи се за превантивни мерки не само при свлачищата, но се търси и начин за следене на геодинамичните процеси и при срутищата. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която инспектира свлачището в кюстендилското село Мламолово.

Тя обясни, че където е приложимо, ще бъдат монтирани датчици за превенция.

Свлачището в Мламолово е един от 26-те обекта, на които регионалното министерство ще изгради контролно-измервателни системи за мониторингови измервания. На базата на събраните данни ще се изготвят анализи за състоянието и обхвата на протичащите геодинамични процеси, въз основа на които ще могат да се правят и прогнози за развитието на свлачищните процеси.

Аврамова съобщи, че в страната вече са изградени други 225 контролно-измервателни системи на свлачища. Тя обясни, че срутищата са по-трудни за контролиране и трудно се предвиждат.

АПИ разчита на експертизата на учените за превенция на свлачищата

АПИ разчита на експертизата на учените за превенция на свлачищата

Целта е да се прави по-бързо и лесно мониторинг с превантивен ефект

Чрез анализите от измерванията с кис-системи се получава реална оценка на състоянието на свлачищните райони с цел ранно предупреждение и планиране на мерки и други превантивни действия.

26-те нови контролно-измервателни системи ще бъдат разположени в определените свлачища с обща площ 6900 дка в 20 населени места на територията на 16 общини: Стражица, Тетевен, Котел, Златарица, Брегово, Лом, Плевен, Кърджали, Оряхово, Габрово, Лясковец, Долни Чифлик, Варна, Несебър, Гулянци и Бобов дол. С тях ще се предотврати рискът от свлачищни процеси за над 4000 жители.

Аврамова обяви и че след среща между ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" с представители на академичните среди от Геологическия институт при БАН, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" и Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков", е решено да се направи актуализация на методиката за оценка на риска от срутища по републиканската пътна мрежа. Председателят на АПИ е разпоредил на областните пътни управления и на фирмите за текущи ремонти и поддръжка да наблюдават скалните масиви. Екипите ще разполагат с карти, които ще попълват, а на учените ще се разчита по специално разработена цветна скала да оценяват риска. След анализ на данните учените ще сигнализират за предприемане на превантивни мерки.

Борисов иска датчици за критичните срутища в страната

Борисов иска датчици за критичните срутища в страната

Правителството отпуска 15 млн. лв. за последиците от последните бедствия