При тържествена атмосфера в София бе отбелязана 102-годишната от обявяване Независимостта на България.

Пред паметника на Независимостта на площад Княз Александър Първи, където официално се състоя честването, имаше обаче повече чужденци, отколкото българи.

Свободата и независимостта са основното ядро на българската национална доктрина, заяви Петър Константинов от „Мати Болгария".

Свободата и независимостта бяха веруюто на Апостола Левски, изтъкна той и припомни, че те са били и последният завет на Христо Ботев.

Българите никога няма да приемат каквото и да е форма на ограничение на тяхната свобода и независимост. Вечна слава на всички, да живее българският народ, да живее България, призова още Константинов.

Според столичния кмет Йорданка Фандъкова денят на независимостта е с огромна тежест в българската история, макар и през годините понякога да е бил пренебрегван.

Когато политическите сили и широката общественост, когато всички се обединим около една национална кауза, можем да успеем, посочи столичният градоначалник.

По време на церемонията до оркестъра се приближи едно бездомно куче, което за кратко привлече вниманието на присъстващите, но след това беше изгонено.

Фандъкова се похвали, че на днешния ден на площад „Батенберг" няма коли, но отбеляза присъствието на кучето, като заяви, че софиянци са свикнали с кучетата.

София е столица на България, ние я обичаме и тук трябва да отбелязваме националните си празници, допълни Фандъкова и призова - да помним и да се учим от днешния ден.

Днешния ден е символ на желанието да живеем добре, символ на желанието да бъдем свободни и независими, сами да държим съдбата и живота си в свои ръце. Това заяви за news.bg кандидатът за кмет на София Георги Кадиев.

Попитан прави ли България независима политика, той отговори, че във външно политически план това е трудно, защото сме част от европейската общност.

Във вътрешно политически план сме достатъчно независими, посочи той.

По думите му, ако има някакви зависимости, то те са от местни, олигархични, лобистки групировки. Аз не съм привърженик на теория на конспирацията, която твърди, че едва ли не всичко в България се решава само от това, което са решили великите сили, каза още Кадиев.

Според него младото поколение цени независимостта и не може да си представи какво е да живееш по друг начин. Поколенията преди 1989г. също уважават своята независимост. От свободата по-хубаво няма, категоричен бе той.