Много от нещата, които се говорят за демографската криза в България не са верни и са глупости. Това заяви икономистът Владимир Каролев в ефира на Нова. Той е категоричен, че по-сериозно населението е намаляло през 90-те години на миналия век, отколкото сега.

Каролев коментира стратегията на държавата за борба със застаряването на населението. Майките над 35-годишна възраст раждат повече деца, отколкото майките до 25-годишна.

Демографската криза била резултат от това, че няма достатъчно майки в детеродна възраст. Каролев е категоричен, че тенденцията е масово явление в цяла Европа. По думите му основните причини за намаляването на българите са миграцията и ранната смъртност.

Мерки, които мога да се вземат е например увеличаването на броя на яслите и повече детски градини, посочи икономистът.

По-кратко майчинство иска Каролев. В България майчинството е близо две години. В САЩ например е 2 месеца, а средно за Европа е 6 месеца, акцентира икономистът. Според него е немислимо толкова дълго да бъде майчинството. Ако то бъде намалено, ще се реши и проблемът с "професията майка" в ромския етнос.

Той настоява, че майчинството може да бъде време да се повиши квалификацията на майката.

Бившият социален министър Иван Нейков пък се ядоса, че никой не гледа колко българи има по света. Той настоя, че те биха се върнали и най-вероятно ще. Нейков даде пример с Португалия, където имало най-голям емиграционен проблем, а впоследствие в страната се върнали повече португалци, отколкото заминали.

Нейков обърна внимание на това, че борбата с демографския проблем не може да се води само с пари. Не трябва политиката да се води на принцип "щом съм похарчил повече пари значи ми е по-добра политиката", посочи Нейков.