Отчита се повишение на интереса към българските сортове семена на плодове и зеленчуци и от потребители, и от производители, съобщиха от Селскостопанската академия.

През последните години на пазара все по-голям дял заемат и родните плодове и зеленчуци.

Оказва се, че в момента половината от предлаганата продукция в търговската мрежа е нашенско производство, а само преди 2-3 години съотношението било 80% към 20% в полза на чуждата селекция.

Новите сортове и хибриди зарзават се създават основно в Института по зеленчукови култури "Марица" в Пловдив, поясниха от академията.

По техни данни се наблюдава все по-голямо търсене на старите местни сортове, които се отличават с традиционните за българите вкусови качества.

Пример за това са доматите "Розово сърце".

Земеделските стопани започнали да търсят семена са разсад още през 2014 г. А през 2016 г. производството е увеличено с 50%.

Българските сортове чушки например остават едни от най-качествените и търсени от потребителите, поясниха от Селскостопанската академия.

Само за последната година семената за разсад от "Куртовска капия 1" са увеличени с 12%, а при "Букетен 50" - с близо 50 на сто.

Търсенето на български сортове грах и фасул пък се е възстановило през периода 2015-2016 г. Отглеждат се и старите, и новите сортове грах "Марси" и фасул "Пагане", "Тангра" и "Еврос".

Прословутото късно зеле "Кьосе" и "Балкан", въпреки чуждата конкуренция, остават най-добрите и предпочитани от родните производители и потребители.

Същото се отнася за пъпешите "Хибрид 1" и "Хибрид 15". За последните две години всички произведени семена са продадени и се оказват недостатъчни спрямо търсенето.

При лука най-предпочитан е "Асеновградска каба", чието семепроизводство е възстановено. При праз лука основен сорт за страната остава "Старозагорски 72".