Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива очаква покачване на цените на горивата. Според тях, решенията на ОПЕК и логистичните предизвикателства пред транспорта и съхранението на добития нефт, респективно неговите дестилати, основен ценообразуващ фактор е стойността на електроенергията, която е изключително висока през последните месеци, обясни той.

На следващо място идва европейският дневен ред и наднационалните нормативни решения, относно "Зелената сделка" и намаляването, а в последствие и свеждането до минимум на въглеродните емисии. Следва покачването на цените на основните суровини, които се влагат в биокомпонента на бензина и дизела. И всичко това на фона на глобална пандемия със спорадични пикове и растяща инфлация.

Петролът се качи над 80 долара, след като ОПЕК+ се споразумя за ръст на добива

Петролът се качи над 80 долара, след като ОПЕК+ се споразумя за ръст на добива

Може обаче да се наложи групата да промени плановете си

Асоциацията настоява за облекчаване на административната тежест в сектора с цел създаването на по-добри условия за конкуренция и намаляването на цените. Според бранша е голяма пречка за конкуренцията лицензите, разрешителните и обезпеченията, към различни институции, които често се припокриват, в своите цели. За тези обезпечения е важно да се знаят, че те са в пари и търговецът трябва да ги внесе предварително, за да може да работи. Наред с тези изисквания към търговците на горива с бензиностанции, се добавят и такива за инвестиции в енергийна ефективност, които пък се нуждаят от енергийно счетоводство, поясняват.