Цените на петрола се повишиха с 2% във вторник, след като производителите от групата ОПЕК+ се съгласиха да се придържат към планираното увеличение за февруари въз основа на индикации, че вариантът Омикрон на коронавируса ще има само слабо въздействие върху търсенето. Това предаде Ройтерс.

Суровият петрол тип "Брент" поскъпна с 1,50 долара, или с почти 2%, до 80,48 долара за барел, а американският суров петрол тип WTI се повиши с 1,48 долара, или с 2 на сто, до 77,56 долара.

"Петролният пазар е оптимистичен днес в резултат от месечната среща на ОПЕК+, което спомага за повишаване на цените", коментира Бьорнар Тонхауген, ръководител на отдела за петролни пазари в Rystad Energy.

Четири източника от ОПЕК+ заявиха пред Ройтерс, че на срещата си във вторник групата се е съгласила да увеличи добива с 400 000 барела на ден през февруари, тъй като очаква вариантът Омикрон да има краткотрайно въздействие върху търсенето.

Анализаторите обаче предупредиха, че може да се наложи ОПЕК+ да промении плановете си, ако напрежението между Запада и Русия заради Украйна се изостри и засегне доставките на горива или ако ядрените преговори на Иран с основните сили постигнат напредък, което би довело до прекратяване на петролните санкции срещу Техеран.

"Смятаме, че тези две събития представляват сериозни непредвидени обстоятелства, които могат бързо да променят траекторията на цените и да поставят на изпитание механизма за бърза реакция на ОПЕК", коментираха анализатори от RBC.

Русия се хвали с неизчерпаемостта на запасите си от полезни изкопаеми

Русия се хвали с неизчерпаемостта на запасите си от полезни изкопаеми

Най-големи перспективи в тази област имали Далечният изток, Сибир и Арктика