Пожар изгори 15 декара тръстики в защитена зона Дуранкулашко езеро. Това се случи на 5 февруари, дни след като отбелязахме Световния ден на влажните зони, съобщават от коалиция "За да остане природа в България". Според наблюденията ѝ, това се случва всяка година. С цел унищожаването на влажните зони често се прибягва и към пресушаване и засипване, като след това следва застрояване. От там призовава за спазване на законите, защитаващи важни природни местообитания и видове.

Те обясняват и какво става в защитените зони при пожар:

• загиват много земноводни, влечуги, безгръбначни животни, а понякога и дребни бозайници, които се озовават в капана на огнената стихия.

• в зависимост от сезона, растителността може да не се възстанови в достатъчно количество и така много птици могат да останат без места за гнездене.

• пепелта може да доведе до еутрофикация, т.е. замърсяване на водата, и може да изчезнат рибите.

• нарушава се баланса в екосистемата и това може да доведе до повече вредители като комари, а в същото време косенето на тръстика, ако се прави по план, може да е полезно за екосистемата

• още по-сериозни са щетите в преходните зони - пасища и прилежащ екотон, защото там живеят животните, които не могат да избягат - като костенурки, дребни бозайници и др.

Снимка 562779

Източник: За да остане природа в България

"Много от влажните зони, срещу които има ежегодни посегателства, са под няколко защити - като Натура 2000 зони, като защитени местности, като Рамсарски места, които страната ни е идентифицирала като важни за опазване с оглед подписаната конвенция.

И все пак много важни за биоразнообразието места у нас все още нямат необходимата защита. На този фон припомняме, че една от общо 14-те активни наказателни процедури на Европейската комисия срещу България в сектора "Околна среда" е именно за необявяване на зоните от природозащитната мрежа "Натура 2000" със заповеди, които задават конкретни режими и цели за опазване. Това важи за 194 от общо 229 територии", съобщиха от "За да остане природа в България".