ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ припомня основните правила за безопасно поведение при силен вятър.

Жълт код за опасно силен вятър е обявен в 22 области на страната. Най-силни ще бъдат поривите в Източна България, където скоростта на вятъра ще достига до 20-25 метра в секунда. По високите върхове на планините скоростта се очаква да бъде над 34 и над 40 метра в секунда.

Вълнението на морето ще достигне до 4 бала.

Опасно силен вятър в 22 области на страната

Опасно силен вятър в 22 области на страната

Обявен е жълт код

Силните ветрове могат да бъдат опасни и да нанесат сериозни материални щети, напомнят експертите. Предвид очакваните пориви на вятъра от пожарната извеждат  няколко правила, които могат да гарантират в максимална степен безопасността на хората. 

Те съветват тези, които са си у дома, при необичайно силен вятър да изключат тока и газта. Вратите и прозорците трябва да бъдат добре затворени. Всички неукрепени предмети като саксии и украса трябва да бъдат премахнати от первазите.

Друг съвет е да не се прекарва дълго време на открито. Причината е, че има опасност от падащи предмети от заобикалящите сгради.

Покривните конструкции и горните етажи най-често биват засягани от силните ветрове. Затова експертите съветват, ако е необходимо приземните етажи мазето на сградата да се използват за убежище.

Тези, които са далеч от дома, могат да намерят подслон в обществени сгради и подлези. Пътуващите е най-добре да спрат автомобила си на открито далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Тези, които са извън превозно средство, е добре да потърсят ниските места в района и да изчакат опасността да премине, съветват още експертите от пожарната.