В навечерието на студентския празник пожарникарите провериха над 700 обекта в цялата страна.

Констатирани са нарушения в 128 обекта, съставени са и 23 акта за установени административни нарушения и нарушения, свързани с правилата и нормите за пожарна безопасност.

Тематичните проверки бяха извършени в дискотеки, ресторанти, концертни зали, университети, студентски общежития, почивни станции, хотели, туристически обекти, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Приоритетно са проверявани условията за успешна евакуация и пожарогасене, изправността на пожарните хидранти и осигурени допълнителни водоизточници.

Пожарникарите са следили и за състоянието на отоплителните съоръжения, електрическите и вентилационните инсталации и уреди, изправността  на уреди и съоръжения, предназначени за първоначално пожарогасене и състоянието на пожароизвестителните и пожарогасителните инсталации.

Сред най-често регистрираните нарушения са липсата или неизправност на евакуационно осветление, неизправни ел. инсталации, нестандартни и подсилени предпазители, липса на брави тип "Антипаник" на евакуационните врати.

Открити са нередности и при проверка на евакуационни врати като някои от тях са били с обратна посока на отваряне (срещу посоката за евакуация), липса на организация по пожарна безопасност и недостатъчен брой противопожарни уреди.

За констатирани нарушения в 128 обекта пожарникарите са връчили 49 разпореждания, съставили са 26 протокола от извършени комплексни проверки и са изпратили 47 уведомителни писма.

Огнеборците са съставили 20 акта за установяване на административни нарушения, както и 3 акта за установяване на нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност.