Няколко дни преди третия поред парламентарен вот за тази година разговаряме* с Татяна Дончева, "Изправи се.БГ! Ние идваме" за амбициите на формацията, но и за основните задачи, които трябва да бъдат изпълнени от следващото Народно събрание.

И на тези трети избори "Изправи се! Ние идваме" се явява във формата на коалиция. След недоразуменията или търканията от края на предишния парламент - каква е спойката, която ви държи заедно?

Тази коалиция беше родена от протестите и има за цел да постигне онова, което протестите искаха. А то е - смяна на модела "ГЕРБ", закриване на специализираните съд и прокуратура и отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Паралелно с тези цели от протеста, формацията се наложи като най-социалната с много сериозен ангажимент по отношение на актуализация на пенсиите, компенсиране на бизнеса и домакинствата за прекомерно високите цени на тока, парното и природния газ. Показахме, че можем и ще се борим срещу монополите. Заради това смятам, че "Изправи се БГ! Ние идваме!" има място в политическия живот. Независимо от частите на политическия спектър, към който принадлежим, в крайна сметка ние подкрепяме и тези социални искания и мерки. Смятам, че сме полезни и с парламентарното си поведение и отстояването на парламентарните принципи.

Каква е основната ви цел? И как смятате да я постигнете?

Основната ни цел е формулирана в това, което ви казах досега. Начинът на постигане е създаване на работещо, ефективно правителство от компетентни хора, което може да се заеме с решаване на проблемите, за които ние се борим.

Какви задачи си поставяте за следващия парламент?

Най-накрая започване на съдебната реформа, приемане на закона за закриване на специализирания съд и прокуратура. Също и промяна в състава на Висшия съдебен съвет, ако това е все още възможно, а ако преценим, че остава прекалено кратък срок - избиране на нов ВСС, в който да има уважавани магистрати, уважавани представители на правото. Този нов ВСС трябва да пречупи негативното отношение, създадено до сега към тази институция. Трябва да преустановим работата на съдебната система по политически поръчки и изпълняването от страна на ВСС на кадрови назначения с политически протекции и по политически замисъл. И разбира се отстраняване на главния прокурор.

Видяхме как завършиха предишните две Народни събрания, наложително ли е вече постигането на мнозинство на промяната и какво трябва да се направи?

Постигане на мнозинството на промяната бе наложително поначало. То не беше постигнато, защото част от партиите, които се дефинираха като партии на промяната, се оказа, че са партии на подмяната.

Сега на първо време думата имат избирателите. Ако този път те не допуснат решаваща роля на партия на подмяната, ние ще успеем в създаването на правителство на промяната, което да се заеме с тези приоритети, които сме начертали и които са свързани с ликвидиране на модела "ГЕРБ" в държавното управление. Трябва да продължим усилията на служебното правителство в тази посока, справяне с корупцията в много задоволителни мащаби, изваждане на случаите на тежка корупция. Последен пример, за което е и "Автомагистрали" и строежът на автомагистрала "Хемус", изваждане на виновните лица и налагане на справедливо наказание.

Сякаш има разделение - г-жа Манолова е поела социалните теми, г-н Хаджигенов е "съдебният глас", а Вие огласявате предложенията и намеренията на коалицията в областта на културата. Много се говори за чалга културата, доминираща в последните години. Видяхме ли я, според Вас, и на парламентарната трибуна, и в пленарна зала.

В годините назад мои цели да били борбата за истинска независимост на съдебната система и за отвоюване на мястото на професионалистите в нея, което да им даде възможност за решаващ глас при вземането на решение. Затова смея да кажа, че аз съм съдебния глас, защото темата с радикалните промени в съдебната система са моя темата от преди повече от 5-6 години.

В тази поредица влизат борбата срещу създаването на специализираните съдилища, още от време, в което ГЕРБ взе властта през 2009 г. Борбата срещу въвеждането на законодателство срещу отнемането на имущество на "незаконно" забогатели, което много наподобява глава III-та от бившия Закон за собствеността на гражданите от социалистическо време, които правни разрешения няма нищо общо с пазарна икономика. Един закон, който предвиди да се блокира и отнема имущество, което не е доказано, че е придобита от престъпна дейност, а напротив, много често се оказва, че то е придобито по съвсем резонен начин, но въпреки това се отнема.

Моите интереси към култура са друга работа, защото тя е останала някак безпризорна. Както е известно, ако в една нация не се създава култура, значи нищо не се създава. Чърчил е казал, че няма смисъл от армия, защото тя няма какво да брани. Идентичността е културата, онова което армията брани.

Бях на срещите с дейци на културата в Пловдив и с ръководството на операта в Стара Загора. Още в Пловдив ми казаха да взема културата като специално поръчение. Изтъкнатите хора от културата вече са идентифицирали вече, че "Движение 21" е ангажирано с културата. Партията е ангажирана с културата не само като послания, но и като личности. При нас изявените творци винаги са имали място в листите за общински съветници и народни представители.

В предишната президентска кампания темата за културата присъстваше много доминиращо. Аз приемам тази задача с радост. Още повече, че това са хора, които не искат много като пари. Те живеят в мизерия вече кажи-речи 30 години и са свикнали "с трици маймуни да хващат". По отношение на българската култура - подкрепата за изявените творци, за поверяването на основните културни институти в ръцете на талантливи хора, които имат европейски критерии - смятам за нещо задължително. Така е било от освобождението на България до 1989 г. Културата ми е много на сърце.

Чалга културата няма как да не даде отражение върху поведението на нацията, няма как чалгаджийското поведение да бъде господстващо като модел в продължение на години и то да не влезе в пленарната зала. Смятам, че проявата на чалга културата в Народното събрание би трябвало да е охладила ентусиастите.

Можем ли и как бихме могли да обърнем коловоза на това?

Общо взето ключа за просперитета на политическата система в България не се намира в чалга културата. Затова смятам, че ако искаме да имаме правителство, ако искаме да има смислено правителство, в което се вземат важните за държавата решения с достатъчна експертиза и визия, и с достатъчно любов към България и нейните граждани, които ще трябва да изпитат на гърба си последиците, ние трябва да се стремим в политиката да има смислени хора, подготвени и отговорни за тази работа.

*Публикация по договор за отразяване на предизборна кампания, ноември 2021 г.