И днес се очакват опашки от автомобили в бензиностанции в страната. Струпването на коли започна вчера късния следобед, след слухове в социалните мрежи за скок в цените и липса на горива.

От Петролната и газова асоциация коментираха, че наличностите на горива у нас са напълно достатъчни, има и запаси, а на този етап не се очаква шоково покачване на цените.

От там обаче уточниха, че като ефект от завишеното потребление, на места може да се стигне до временно изчерпване на наличните количества. "Няма липси на горива в страната, рафинерията работи, от "Лукойл"-България ни увериха, че всичко е под контрол, горива има и ще има. И в момента на пристанищен терминал "Росенец" разтоварват суровина", заяви пред Нова телевизия Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

По отношение на цените, той е категоричен, че на всички бензиностанции, които членуват в асоциацията, цените са доста под 3 лева. "Няма никакви условия към момента за шоково поскъпване", заяви Бенчев. Вчерашното поскъпване на техните обекти е било само с няколко стотинки, а причината е, че цените на дериватите и суровия петрол вървят на горе в световен мащаб.

"Ще има вероятно повишение през няколко дни, през седмица, с няколко стотинки нагоре. Ситуацията е трудна за прогнозиране", каза Бенчев.

Кирил Петков: Всява се паника за горивата, КЗК се заема със спекулантите

Кирил Петков: Всява се паника за горивата, КЗК се заема със спекулантите

На фона на опашките пред бензиностанциите в страната

Премиерът Кирил Петков предупреди снощи с публикация в профила си във Facebook, че "без никаква причина в момента се всява паника за горивата".

Петков ще изиска проверка от страна на Комисията за защита на конкуренцията, за да се изясни откъде тръгва спекулацията с цените на горивата.

Премиерът отговори и на слухове, че България ще изпраща войници в Украйна, като ги нарече "поредната хибридна лъжа".