В изказвания от трибуната пред Народното събрание протестиращите поискаха оставките на правителството и президента.

Протестът през Народното събрание, който продължи 3 часа мирно и спокойно, вече приключи. Хората бързо се разотидоха от площада, съобщи БНР.

В изказванията от трибуната се чуха призиви гражданите на София и страната да продължат с протестите, за да може сряда да бъде последният работен ден на управляващите.

Освен оставката на вътрешния министър Михаил Миков от трибуната Иван Груйкин от гражданската инициатива „Справедливост" призова за оставката на цялото правителство и на президента Георги Първанов.

Груйкин смята, че отговорност за липсата на върховенството на закона трябва да поеме и главният прокурор Борис Велчев.

Интернет обществото „Де е зората" осъжда в декларация умишлените провокаторски действия на криминално проявени лица в първия ден на протеста.

Припомняме, първият митинг в сряда на практика бе провален, след като няколкостотин футболни фенове и скинхедс се присъединиха към протестиращите и предизвикаха сериозни сблъсъци с полицията.

Междувременно се появи и сигнал за бомба и с решение на столичното кметство протестът бе прекратен по-малко от два часа след началото му.

При сблъсъците бяха потрошени десетки автомобили, сред които и полицейски, и няколко магазина, нанесени са щети и на два автобуса, пътуващи по линиите 94 и 280. Протестиращите успяха да счупят и два от прозорците на парламента.

Над 170 души бяха арестувани след протеста. Близо 30 души са били ранени. Шестима полицаи и жандармеристи също са били ранени по време на масовите безредици.

Протестиращите отговориха на искането на депутатите за конкретни питания със списък от 35 искания.

Протестът в четвъртък започна с викове „Оставка" и „Мафия, но в рамките на нормалното поведение.

На своите плакати разпънати пред парламента еколозите призоваха за мирен протест без насилие - „За мълчалив седящ протест без насилие".