Кметът на община Гърмен Ахмед Башев съобщи пред журналисти, че няколко дни преди ареста му в ДАНС неговият баща го е предупредил, че с. Рибново се разпространяват слухове, че до една седмица той ще бъде убит.

По думите му задържането му в ДАНС е поради това, че „някой трябва да изгори, за да има ред и спокойствие в държавата".

Той уточни, че при разпита е подписал протокол, с който се ангажира, че няма да разпространява расова дискриминация и расова омраза.

В Рибново няма и не може да има радикален ислям, защото хората в нашия регион са миролюбиви, заяви Ахмед Башев по повод на обвиненията, че в региона се разпространява радикален ислям.

По думите му той няма врагове сред политическите партии, а атаките срещу него идват от „личности, които се ръководят от най-голямата болест на човечеството - егоизма и завистта".

Башев отрече обвиненията, че в Рибново се раздавани по 400 лв. на семействата, за да носят дъщерите им традиционните шалвари.

Преподавателят по религия в село Рибново Мурад Бошнак допълни че около половината от момичетата в местното училище не носят шалвари, а в началния курс носещите традиционно облекло дори са по-малко.

Във връзка с обвиненията за злоупотреби в общината Ахмед Башев подчерта, че в периода от 2002-2008 година там са правени многобройни проверки по сигнали на общински съветници от ДПС, но при тях не са установени сериозни нарушения.

 "На последните избори аз победих ДПС, а нашата община се смяташе за бастион на тази партия." - допълни Башев.

Припомняме, депутатът  Яне Янев от РЗС обяви, че в района на Гърмен се провежда насилствена ислямизация. Ден по-късно в ДАНС бяха доведени и разпитани кметът на общината Ахмед Башев и учителят по религия Мурад Бушнак.

Впоследствие градският прокурор Николай Кокинов опроверга информацията, че Башев е разпитван за разпространение на "радикален ислям". Причина за акцията на ДАНС е бил сигнал за заплахи към живота на депутата Яне Янев.

Кокинов допълни още, че прокуратурата не е възлагала да се проверява разпространението на радикален ислям и уточни, че ако при тях постъпи информация за разпространение на такива идеи, данните ще бъдат изпратени на прокуратурата в Благоевград като териториално компетентна.

Въпреки проверката на ДАНС, депутатът Яне Янев продължи да твърди, че в района на Гърмен действат ислямски секти. Той добави и обвинения за корупционни схеми, свързани с източвана на средства от европейските фондове и за подписване на документи с невярно съдържание в земеделското министерство.