Предизвикателствата пред сигурността. Това бе една от основните теми, които засегна президентът Румен Радев в речта си по време на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани у нас.

Истинското предизвикателство пред многостранната дипломация са изкушенията от едностранни действия, от които произтичат рискове за сигурността, каза той.

Президентът припомни, че от трибуната на 74-ата сесия на ООН е призовал отново за утвърждаване на принципите на многостранната дипломация.

По думите му диалогът и сътрудничеството нямат алтернатива при решаването на предизвикателствата, пред които е изправен светът, сред които конфликти, терористични акции, религиозен фундаментализъм, климатични промени, защита на правата на човека, борбата с бедността и неравенствата.

Като основен приоритет на българската външна политика държавният глава открои засилването на конструктивния глас на България в Европейския съюз за утвърждаване на единството, преодоляване на различията, търсене на рационални пътища за решаване на общите предизвикателства.

По думите му, за да преодолеем вътрешните за съюза различия са нужни и сътрудничество в образованието, научните изследвания, които са гарант за икономически просперитет.

Радев посочи, че Западните Балкани ще бъдат и занапред сред водещите за страната ни теми в международен план. "Ние продължаваме с всички възможни действия и инициативи да връщаме европейския и не само фокус върху този регион, без който не може да има сигурна, стабилна и просперираща Европа", подчерта държавният глава.

Пред дипломатите президентът изтъкна и интензивния стратегически диалог на България със САЩ, издигането на нивото на партньорство с Китай, ползотворните отношения с Русия в редица области и интензифицирането на българо-японските отношения, както и отношенията с останалите региони - Латинска Америка, Близкия Изток, Северна Африка, Индия и Централна Азия.

Държавният глава благодари на дипломатите за положените усилия и постигнати резултати в развитието на отношенията на България.

Ахмед Ал Мадбух - извънреден и пълномощен посланик на Палестина и доайен на дипломатическия корпус у нас също отправи приветствие към дипломатите.