Проект за градска железница между Перник и София, която да бъде свързана със столичното метро, беше представен от сдружението "Градски транспорт и инфраструктура". Очаква се тя да намали както автомобилния трафик и замърсяването, така и времето за пътуване, съобщи БНР.

Идеята за градска железница между двата близки града идва след анализ на тежкия автомобилен трафик между столицата и Перник. Средно 36 000 автомобила преминават всеки ден през прохода Владая, което е предпоставка и за честото образуване на сериозни задръствания.

Според авторите на проекта БДЖ не предлага транспортна алтернатива.

"С реализацията на предложението двата града ще бъдат свързани с една връзка, която ще предоставя възможност на София да има нов релсов диаметър - наземна железница, която ще допълва съществуващите маршрути на метрото и ще позволи влизането в София с автомобил да бъде ограничено." - заяви Цанко Симеонов от сдружение "Градски транспорт и инфраструктура".

Проектът предвижда между Перник и София да се движат 60 влака на денонощие, с интервал от 20 минути. Така близо 90% от шосейния трафик ще бъде прехвърлен на жп транспорта. За да се поеме големият поток от пътници, от сдружението предлагат да се купят двуетажни влакове със средства от Механизма за възстановяване и устойчивост.