Да се увеличи кръгът на участниците в строителството, носещи административно-наказателна отговорност за нарушения на Закона за устройство на територията и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане.

Едно от предложенията в публикувания за обществено обсъждане проект за изменение и допълнение на закона е на такава да подлежат и проектантите, лицата, упражняващи технически надзор по част "Конструктивна", и консултантите - физически или юридически лица.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в отговор на въпрос за мерките за повишаване качеството на строителството, на влаганите строителни продукти и завишаване на контрола върху строителния процес, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Това ще доведе до по-стриктно изпълнение на задълженията от страна на строителите и надзорните лица.

С безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма "Региони в растеж" на обща стойност 418 664 063 лв. се финансират 29 договора за рехабилитация на 505 км републикански пътища, от които 272 км второкласни и 233 км третокласни, информира още регионалният министър.

От финансираните проекти 10, с обща дължина 189 км, са в строителство. 13 обекта с обща дължина над 216 км са завършени и въведени в експлоатация. По други три с обща дължина 40 км са завършени строително-монтажните работи и предстои издаване на разрешение за ползване. Предстои да започне рехабилитация на още 3 проекта с обща дължина над 60 км.

Търговската експлоатация на тол системата ще започне не по-късно от 1 март следващата година. Монтирани са 100 нови рамки и са преоборудвани 100 съществуващи с автоматични устройства за записване на трафик. До месец февруари трябва да се преоборудват още 95 съществуващи рамки, като процесът вече започна, коментира още Петя Аврамова в отговор на въпрос. Тя допълни, че предстои обсъждане на окончателните параметри на обхвата на пътищата с тол такси и на тарифата в Обществения съвет и нотификация пред Европейската комисия. Изпълняваме графика стриктно и ще спазим всички срокове, които законодателят е определил, заяви проф. Олег Асенов - член на Управителния съвет на АПИ.

През месец ноември 2019 г. предстои да бъде обявена третата процедура по ОПРР за повишаване на енергийна ефективност на обществени сгради и в жилищния сектор в 28-те по-малки общини, съобщи още министър Аврамова. Индикативният бюджет е 13,5 млн. лв., като окончателният размер ще бъде определен при публикуване на Насоките за кандидатстване, допълни заместник-министър Деница Николова.