Министерството на правосъдието предлага промени в Търговския закон за усъвършенстване на производството по несъстоятелност.

Законопроектът е публикуван за обществено обсъждане днес, съобщиха от ведомството. Той включва нови разпоредби за ускоряване на процеса, намаляване на съдебните такси, повишаване на ефективността по осребряването на имуществото, допълнителни мерки срещу недобросъвестно поведение на страните, както и регламентиране на единен процес за разглеждане на молбите в рамките на едно и също производство.

Цели се справедливо, ефективно и бързо удовлетворяване на кредиторите, запазване на масата на несъстоятелността на длъжника и премахване на пречките за ефективна стабилизация на жизнеспособни длъжници с финансови затруднения, като се сведе до минимум загубата на работни места и се запазя ползите от дейността им за обществото и икономиката. Дава се и възможност за опрощаване на задължения, след като дейността на предприемачите е била прекратена поради несъстоятелност и са останали неудовлетворени вземания на кредитори.

НС спря тормоза на гражданите от колекторските фирми на първо четене

НС спря тормоза на гражданите от колекторските фирми на първо четене

Депутатите приеха Закон за събиране на вземания по потребителски договори на първо четене

В юридическата практика към момента са отчетени слабости относно процедурите на производствата по несъстоятелност - голяма продължителност, ниска ефективност, високи разноски, рядко цялостно удовлетворяване на кредиторите.

Поради недостатъчната прозрачност на провежданите от синдиците процедури по осребряване, съчетана с липсата на ефективен контрол на извършените оценки и действия на синдика по продажба, се стигало до случаи, в които имущество от масата на несъстоятелността се продава на изключително занижени цени или по начини, ощетяващи голяма част от кредиторите.

При действащата уредба нямало и ограничение за броя процедури по продажба на имуществото, което водело до ненужно удължаване на производството и изчерпване на всички активи единствено за покриване на разноски. Не се предвиждала и достатъчна прозрачност на процедурите по продажба и добра информираност на потенциалните купувачи за продажбите, извършвани от синдиците. Не били предвидени още електронни търгове и продажби, каквито са заложени в Гражданския процесуален кодекс.

Увеличава се броят на предприятията, обявени в несъстоятелност през юни и юли

Увеличава се броят на предприятията, обявени в несъстоятелност през юни и юли

Това показват данни на Българската стопанска камара

Законопроектът е насочен към подобряване ефективността на правната рамка относно несъстоятелността и оздравяването, като отчита предложенията на проект "Реформи в областта на несъстоятелността в България", изпълняван съвместно от Министерството на правосъдието и Службата за подкрепа на структурните реформи на Европейската комисия.

С него се въвежда Директива (ЕС) 2019/1023 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 година за рамките за превантивно преструктуриране, за опрощаването на задължения и забраната за осъществяване на дейност, за мерките за повишаване на ефективността на производствата по преструктуриране, несъстоятелност и опрощаване на задължения и за изменение на Директива (ЕС) 2017/1132, която има за цел да подпомогне доброто функциониране на вътрешния пазар, чрез премахването на пречките за свободното движение на капитали и свободата на установяване, произтичащи от различията в националното законодателство на държавите членки по превантивно преструктуриране, несъстоятелност, опрощаване на задължения и забрана за осъществяване на дейност.