Депутатите приеха Закон за събиране на вземания по потребителски договори на първо четене. Законът е нов, подготвян три месеца и обсъден от управляващата коалиция, по предложение на Министерство на икономиката и министър Корнелия Нинова. "За" гласуваха 106 народни представители, 23 се въздържаха.

- Фирмите, които ще изпълняват тази дейност, ще подлежат на регистрация - ще трябва да имат застраховка "професионална отговорност, а ръководството им трябва да се състои само от неосъждани без наказателни дела.

- Фирмите трябва да уведомят длъжника преди действия и да го поканят да изпълни доброволно задълженията си.

- Длъжникът има право да оспори, а фирмите са задължени да не звънят и да не упражняват натиск - работното време ще е от 8 ч. до 20 ч. и в почивни празнини дни. Следващото позвъняване трябва да е не по-рано от два дни, без облепване на снимки и афиши по домовете, нямат право да искат по-голяма сума от тази в първоначалното задължение и лихвите

- При неизпълнение глобата е от 5 000 лв. до 15 000 лв. за физически лица, за еднолични търговци от 10 000 лв. до 50 000 лв.

Законопроектът на Нинова за колекторите заседна в комисия

Законопроектът на Нинова за колекторите заседна в комисия

Секретен доклад на ДАНС разкрива злоупотребите на колекторите

Корнелия Нинова се обърна от трибуната към опозицията и поиска депутатите да отделят 15 мин, за да прочетат в секретното деловодство на НС доклад на ДАНС за колекторските фирми. "Този закон не просто урежда правата на гражданите, които са изнудвани и репресирани, в него проблемът е описан като заплаха за националната сигурност", аргументира се тя.

За Нинова "това е сив сектор, за черни пари и 4 млрд. лв. се въртят в България на гърба на българския народ, а имената са описани". Министърът на икономиката посочи още, че законът урежда ред, правила и отговорност за тези, които събират потребителските кредити и е в защита на правата на потребителите, също въвежда санкции и не на последно място изсветлява огромна част от финансовите потоци в България.

В първа реплика Дани Каназиревв от ГЕРБ нарече закона "пълна лъжа" и каза, че се защитават задължения, които се прехвърлят, а встрани остават бързите, потребителските кредити и банките, което е над 70% от задълженията, които се препродават от колекторските фирми. И не само, а законът "превръща в монополисти колекторските фирми".

Нинова оспори, че се уреждат потребителските и бързите кредити по предложение на коалиционните партньори.

ИТН ще подкрепи законопроекта, каза Ива Митева. Тя обаче посочи, че всички становища са окончателни. "Предметът на законопроекта не е ясен", добави, тя, но уточни, че се включват бързите кредити.

БСП в лицето на Явор Божанков бе категоричен, че състоянието на този пазар е като в "Дивия запад" и в малките часове на денонощието, а граждани са тероризирани, включително чрез посещение на адреси. "Към омбудсмана има десетки хиляди жалби", посочи той.

Асоциация не хареса половинчатата рамка на Нинова за колекторите

Асоциация не хареса половинчатата рамка на Нинова за колекторите

Обхватът на законопроекта е ограничен до комунални задължения и фирми за бързи кредити

Цончо Ганев от "Възраждане" бе лаконичен, че законопроектът не е добър в този вид.

Петър Кулински от "Продължаваме промяната" даде за пример кредит, даден от ББР по време на правителството на ГЕРБ. Васил Стефанов добави, че парламентарната група на Кирил Петков ще подкрепи законопроекта.

По предложение на Ива Митева срокът за промени между първо и второ четене ще е максималният - 28 дни, "за да се изработи добър за гражданите закон".