Икономическата комисия не успя да даде зелена светлина на закона за колекторите, предложен от Корнелия Нинова. Дебат имаше, но в последствие кворумът падна.

По думите й законопроектът е обсъждан от години, законът е писан три месеца. Става въпрос за голям дял на сив сектор с българската икономика, обясни Корнелия Нинова. За депутатите имало и доклад на ДАНС за колекторските фирми, който те трябвало да прочетат в секретна секция на парламента. Докладът, по думите й, бил впечатляващ. Между 3,7-4 милиарда лева се въртят с оборот от колекторите. Хората страдали от арогантността и репресиите на събирачите на дългове, а на това трябва да се сложи край, подчерта Нинова. Със закона се въвежда регистър на фирмите, които могат да извършват тази дейност. Ще има специални изисквания към тези фирми. Предвидени са текстове, които защитават потребителя. Няма да се уронва престижът на длъжника. Предвидени са глоби за нарушителите.

Омбудсманът редактира проекта на Нинова за колекторите

Омбудсманът редактира проекта на Нинова за колекторите

Да се забрани задълженията за комунални и битови услуги да се прехвърлят на фирми

Мая Манолова, която присъстваше на заседанието, също реши да вземе думата, но Корнелия Нинова излезе от залата. Припомняме, че лидерът на "Изправи се.БГ" разкритикува проекта на Нинова още при представянето му.

Тя смята, че е необходим наистина закон, който да регламентира дейността на колекторските фирми, а внесеният проект е лобистки в полза на банките и на колекторските фирми. 44% от събраните дългове от колекторските фирми са към банки, а с проекта реално ще бъде легализирана и узаконена дейността на колекторите. Предложенията на Нинова нямало да защитят хората и тормозът над гражданите няма да бъде изключен, категорична бе Манолова.

Нов закон за колекторските фирми - без тормоз и афиши за длъжниците

Нов закон за колекторските фирми - без тормоз и афиши за длъжниците

Законът тръгва към парламента и се очаква да бъде одобрен

Потребителски организации също смятат, че е нужен такъв закон, но не и във вида, който го предлага Корнелия Нинова.

Кого са почерпили колекторите, попита Емил Георгиев от БСП, който не е член на комисията, но дойде да защити закона.

По думите му между първо и второ четене има достатъчно време да се направят нужните изменения.

Корнелия Нинова се захвана с колекторите

Корнелия Нинова се захвана с колекторите

Свиква експертен съвет на управляващата коалиция