Изцяло нов Закон за колекторските фирми представи министърът на икономиката Корнелия Нинова след заседанието на Министерски съвет. С него се решава дълго отлаган проблем и въпросът с многогодишния тормоз и натиск върху потребителите, посочи тя. По думите й много пъти е правен опит законът да бъде преглеждан в НС, но винаги се е препъвал заради много съществени икономически финансови интереси с оборот от 4 млрд. лв.

Законът тръгва към парламента и се очаква да бъде одобрен, тъй като е предварително консултиран с управляващото мнозинство и 4-те парламентарни групи, ресорни организации, омбудсмана.

Омбудсманът редактира проекта на Нинова за колекторите

Омбудсманът редактира проекта на Нинова за колекторите

Да се забрани задълженията за комунални и битови услуги да се прехвърлят на фирми

Промяната по същество:

- Фирмите, които ще изпълняват тази дейност, ще подлежат на регистрация - ще трябва да имат застраховка "професионална отговорност, а ръководството им трябва да се състои само от неосъждани без наказателни дела.

- Фирмите трябва да уведомят длъжника преди действия и да го поканят да изпълни доброволно задълженията си.

- Длъжникът има право да оспори, а фирмите са задължени да не звънят и да не упражняват натиск - работното време ще е от 8 ч. до 19 ч. и в почивни празнини дни. Следващото позвъняване трябва да е не по-рано от два дни, без облепване на снимки и афиши по домовете, нямат право да искат по-голяма сума от тази в първоначалното задължение и лихвите

- При неизпълнение глобата е от 5 000 лв. до 15 000 лв. за физически лица, за еднолични търговци от 10 000 лв. до 50 000 лв.

"Изцяло нов закон - от първия до последния ред, първият нов закон на нашето правителство", заключи по темата Нинова.

Нинова не пожела да коментира темата за смяната на зам.-министъра на земеделието Атанас Добрев и каза въпросите да се отправят към премиера.

За оставка на министъра на земеделието Иван Иванов Корнелия Нинова каза, че е "фалшива новина".

Корнелия Нинова се захвана с колекторите

Корнелия Нинова се захвана с колекторите

Свиква експертен съвет на управляващата коалиция