Законопроектът на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, целящ поставянето на колекторски фирми в регулаторна рамка, е лобистки, твърди Асоциацията за защита на потребителите.

Анализът на АЗП набляга на изключването на банките от новия закон, което ги превръща в монополисти при изкупуването на дългове. Потребителските и ипотечните банкови кредити са основният дял от вземанията на колекторски филми. Дори самото заглавие - "Закон за събиране на вземания по потребителски договори" - ясно показва, че обхватът на законопроекта е ограничен до комунални задължения и фирми за бързи кредити.

Същото мнение бе изразено и от бившия омбудсман Мая Манолова малко след представянето на законопроекта от вицепремиера Корнелия Нинова. Тогава Манолова предупреди, че изключването на банките и фирмите за бързи кредити означава, че те ще продължат да търсят вземанията си по порочен начин, а събиранията на ЧСИ-та на дългове към банки и фирми за бързи кредити съставляват 70% от общите вземания. Това би направило новия закон почти безсмислен, каза Манолова.

Омбудсманът редактира проекта на Нинова за колекторите

Омбудсманът редактира проекта на Нинова за колекторите

Да се забрани задълженията за комунални и битови услуги да се прехвърлят на фирми

При представянето си законопроектът на Корнелия Нинова бе подкрепен от председателя на КЗП Димитър Маргаритов. Подкрепа Нинова получи и от друга потребителска организация - Националната организация "Защита на потребителите" с лидер Даниел Лазаров, който заяви, че за пръв път от 12 години потребителите са сложени на първо място, изтъкна Лазаров.

Асоциацията за защита на потребителите настоява законопроектът да бъде оттеглен, тъй като не урежда в цялост колекторската дейност. Те се позовават на официални данни, че през 2021 г. една банка е продала пакет вземания с размер над 433 милиона евро на една единствена колекторска фирма, което не се разрешава като проблем със законопроекта на Нинова. Според АЗП за пореден път ни се предлагат половинчати решения, които обслужват нечии лични интереси.

Настояването на АЗП също се позовава на колизията на новия закон с чл.19 от Конституцията и чл.99 от Закона за задълженията и договорите, който позволява на кредитора да прехвърля вземания, като е задължен да уведоми длъжника.

БСП посяга на интереси за 4 млрд. лв. в защита на хората от колекторски тормоз

БСП посяга на интереси за 4 млрд. лв. в защита на хората от колекторски тормоз

Сега всеки може да събира дългове, изтъкна Иван Петков