На специална церемония в Борисовата градина 20 кучета от училището за кучета-водачи към фондация „Очи на четири лапи" приеха своето кръщение.

Кучетата, които в момента все още се социализират в приемни семейства, получиха медальон с името си и грамота лично от главния изпълнителен директор на Мтел Йозеф Винацер.

Те ще започнат обучението си в края на 2008 г.

След успешното завършване на тренировъчния курс обучените водачи на незрящи хора ще бъдат официално предадени на новите си стопани, за да им служат и помагат срещу символичната сума от 1 лев.

Цената на закупено от чужбина куче-водач е 25 000 евро.

Според председателя на фондация „Очи на четири лапи" Албена Алексиева отглеждането и възпитанието на служебно куче е като отглеждането на дете.

То расте, развива се, придобива потенциал, но идва и време, когато трябва да напусне семейството, където е отраснало, за да изпълни своята мисия в обществото, заяви Алексиева.

Специален гост на събитието беше кметът на София Бойко Борисов.

Той също участва в кръщаването на младите служебни кучета и заяви, че приветстваинициативи и инвестиции, които гарантират възможността незрящите хора да се чувстват по-свободни и равностойни в обществото.

Кметът отправи пожелание и в бъдеще България да посреща Деня на Европа с инициативи, които съответстват на европейския дух и ценности.