Няма нищо притеснително в присъствието на представител на Украинската православна църква на опелото по повод кончината на Негово Светейшество Неофит. Това заяви пред БНТ митрополит Антоний.

По думите му представителят на украинската църква ще присъства молитвено, но няма да вземе участие в церемонията, тъй като Българската православна църква все още не е признала автокефалията на Украинската православна църква. По тази причина покана към украинската патриаршия не е отправена. Въпреки това всеки има право да присъства, смята митрополит Антоний.

Ще присъства и представител на Московската патриаршия, но няма да бъде Патриарх Кирил, а един от митрополитите, съобщи Нова телевизия. Макар и Българската патриаршия да не е изпратила официалната програма за опелото, литургията и литийното шествие по повод кончината на Негово Светейшество Неофит, все пак от руската патриаршия са изпратили свой представител.

Посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова също пристигна в храм-паметника "Свети Александър Невски".

"Патриарх Неофит беше истински свещеник! Голям приятел на Русия. Нашата църква скърби заедно с българите и българския народ", заяви посланик Митрофанова.

Тя посочи, че Патриархът на Русия и цяла Москва Кирил няма да може да присъства на погребението на Патриарх Неофит, но пък и никой не го е поканил. "В момента той се среща със сръбския патриарх и там има общи мероприятия. Ще присъства представител на патриарха - митрополит Западноевропейски Нестор. Той вече е тук", заяви Митрофанова.

Множество се стече да се преклони пред патриарх Неофит в "Александър Невски"

Множество се стече да се преклони пред патриарх Неофит в "Александър Невски"

Знамената пред институции в София са свалени наполовина в траурния ден

В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" от 9:30 ч. ще бъде отслужена архиерейска заупокойна света литургия, след която в 11:30 ч. ще започне опелото на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на Българската православна църква - Българска патриаршия БПЦ-БП).

След края на опелото ще започне траурното литийно шествие от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", което ще премине по бул. "Г. С. Раковски", бул. "Цар Освободител", бул. "Мария Луиза" и ще завърши пред митрополитската катедрала "Св. Неделя", където ковчегът с тялото на патриарх Неофит ще бъде положен при гроба на екзарх Йосиф.