Предстои закупуването на 14 000 броя противоградови ракети за обезпечаване на ракетните площадки. През тази година ще бъде въведен и пилотен проект за защита чрез самолетен способ 40 хил. кв. км. площ. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на заседание на Министерски съвет, съобщиха от Министерството на земеделието.

Тя добави, че са били одобрени допълнителни разходи в размер на 10,4 млн. лв.

През 2019 година започнаха дейността си две нови регионални дирекции с прилежащите им 62 ракетни площадки, с което броят на ракетните площадки нарасна от 200 на 262.

Министър Танева заяви, че средствата по Националната преходна помощ за тютюн в размер на близо 76 млн. лв. са преведени по сметките на над 40 000 производители и предвид топлото време, това ще им позволи да започнат в срок засаждането на новата реколта.

Тютюнопроизводителите коментираха и позицията, която България защитава пред Европейската комисия за продължаване на националната преходна помощ. По думите им, благодарение на нея, секторът ще продължи да произвежда тази суровина, която служи за преработка на тютюневите изделия.

На днешното заседание присъстваха председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев и председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюни Арбен Мименов, които изказаха благодарност към министър-председателя Бойко Борисов, министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и изпълнителния директор на ДФЗ Васил Грудев, че са получили парите си в срок.