По разчети до момента се предвижда съкращение на около 1100 души от системата на МВР.

Това заяви министърът на вътрешните работи Михаил Миков пред журналисти, цитиран от БНР

Оттук нататък ще се водят разговори и ще се прилагат решенията за областните дирекции и районните полицейски управления като част от преценката по 14 критерия - криминогенна обстановка, демографска структура, тежест на съответния район и др., посочи Миков.

Министърът изтъкна, че ще има и звена, в които съставът ще се увеличава.

Той даде пример с ново звено за международно оперативно полицейско сътрудничество, както и с криминалната полиция, в която обаче може да има и вътрешно преструктуриране.

По думите му, до април ще има готовност за оптимизацията, която обаче ще става постепенно и ще се търсят решения това да са хора предимно с право на пенсия - да се направи опит за запазване на хората, които нямат социална защита.

Миков коментира, че тези действия преди избори звучат непопулярно, но добави, че това са забавени действия по подобряване капацитета на системата.

По думите му време за изчакване няма. На въпрос за проверката за смъртта на арестанта Пламен Куцаров, Михаил Миков каза, че дисциплинарните проверки са готови.

Не съм взел решение, каза Миков, и добави, че иска да има пълна мотивация за действията си, защото става въпрос за доста хора и за сериозни санкции.

Министърът подчерта, че с наказателната отговорност се занимават следствието и прокуратурата, а МВР - с административно-дисциплинарната отговорност. Миков потвърди, че има нарушения на правилата и заяви, че ще има и съответни санкции, съобщи БНР.

Тяхната тежест обаче много внимателно трябва да бъде преценена, за да има усещане за справедливост.