За поколението на промените, новите плашещи условия на прехода разказа вицепрезидентът Илияна Йотова по време на дискусия на тема "30 години. Женският прочит на Прехода и преходите".

За тежките решения в живота я водел женският инстинкт вместо информирания избор. Темата за равенството отсъствала от времето на социализма.

Жената беше задължена да върви на работа, спомня си Йотова.

Днес представата за жените и мъжете е различна, по мнението й. Нейната майка не си е представяла живота си без да ходи на работа. Вицепрезидентът си спомня за по-голямата конкуренция между мъжете и жените тогава. ЕК оценява развитието на равенството между мъжете и жените като охлюв.

Илияна Йотова подчерта, че все още има какво да се направи за равенството между половете. В Европа има добри практики, по думите й. Говорим много по-свободно за различни неща, изтъкна вицепрезидентът.

В 30-те години на прехода се намесвала политиката. Йотова си спомня как и 8 март е станал жертва на идеологията. За самият празник тя не иска да й продават два чорапогащника на цената на един или да й сервират бира в розова чаша, защото е 8 март.

В обществото ни има преграда да се издигат жените на възлови постове, по думите й. Този стъклен таван го има, подчерта тя. Вицепрезидентът подчерта, че на двата тура на местния вот най-употребяваната дума е била "Демокрация". По думите й чувстваме дефицит на демокрация.

Премахването на Желязната завеса даваше надежди за обединение, изтъкна Илияна Йотова. Не трябва да се зачерква действителността преди 1989 година, според нея. Дали го приемаме въпрос на лично усещане, по думите й. Тя се чуди кой е по-разочарован от прехода - мъжете или жените.

Не приемаме такива тежки твърдения, че в България няма демокрация, в България има демокрация, категорична е Илияна Йотова. Според нея хората вече не приемат плакатната демокрация и искат качество.

В последните години има регрес в защита за човешките права, притеснена е вицепрезидентът.

Социологът Първан Симеонов посочи, че и мъжете, и жените са разочаровани от прехода. Най-голямата преса върху жените е, че трябва да се грижат повече и по-дълго за себе си, сочи проучване. Жената чувства пресата на времето, на задължението много повече от мъжа, заяви той. Жените искат да не се притесняват от остаряването. За жените времето тече по-бързо, каза Симеонов.