Служебният премиер Стефан Янев, който бе извикан за втори път да дава обяснение пред депутатите за обстановката на границата и ситуацията с бежанците, обяви, че не може да даде конкретна информация по темата, тъй като се навлиза в секретни данни, и съобщи, че следващата седмица ще се събере Съветът по национална сигурност.

"Втори път казвам - на границата са изпратени сили от Главна дирекция въздушна полиция, взети са решения на МВР и предстои свикване следващата седмица на Съвета по сигурност на МС - една от темите ще е тази. Прави се необходимото относно подготовката на страната да приеме бежанци", заяви Янев.

Стената на границата с Турция е в лошо състояние, декларираха Янев и Рашков

Стената на границата с Турция е в лошо състояние, декларираха Янев и Рашков

Увеличението на мигрантския натиск било отпреди кризата в Афганистан

"Влизаме в чувствителна тема, обсъждат се най-подходящите мерки, ако някой иска повече информация, предлагам закрито заседание", каза още служебният премиер.

На този етап обаче Янев не мисли, че е необходимо включване на армията в охраната на границата.

Преди премиера за обстановката говори външният министър Светлан Стоев. Той съобщи, че са евакуирани успешно 27 български граждани от територията на Афганистан.

На българо-турската граница всичко е спокойно, успокоява Стефан Янев

На българо-турската граница всичко е спокойно, успокоява Стефан Янев

Служебният премиер провери ситуацията с очаквания миграционен натиск от Афганистан

"Това, което се направи през последните седмици от изпълнителната власт и Министерство на външните работи, беше с приоритет извеждане на българските граждани от Афганистан и тези афганистански граждани, които са имали принос към българското посолство и нашата мисия, а също така и на принципа на солидарност към тези служители афганистанци, които са работили към съответните европейски служби", каза още Светлан Стоев.

Министърът на МВР Бойко Рашков обаче заяви, че освен афганистанци, на границата между България и Турция влизат и сирийци. В резултат на политическите процеси в Афганистан се насочват към Турция - целта е да стигнат до европейските страни, включително през България, каза той.

Ние сме подложени на натиск, не само от афганистански, а и от сирийски граждани, каза Рашков. Той също потвърди, че ако се повиши натискът, ще се включи и МО. Министърът обясни, че е направен оглед на границата с президента и премиера и са проведени срещи с областните управители на Бургас, Хасково, Ямбол, на които е установено, че на оградата на различни части трябва да се извършват корекции. "Не могат да се справят областните управители, там ежедневно се констатират повреди. Идеята е оградното съоръжение да премине във властта на гранична полиция, уточни той.

Предотвратиха влизането на 148 мигранти у нас

Предотвратиха влизането на 148 мигранти у нас

През последното денонощие

Рашков обясни, че вчера имало заседание на министрите в Брюксел и има единодушие да се окаже съдействие на държавите-членки на първа линия и се разчита, че такава подкрепа ще има. И министър Бойко Рашков бе категоричен, че МО ще се включи, само ако обстановката се усложни.

Министърът на отбраната Георги Панайотов също даде отговори пред депутатите. По думите му, са необходими 9.6 млн. лв. за участието на средно 600 военнослужещи и техника до края на годината за охрана на границата, а МО не разполага с тези средства.

"Изпратили сме писмо до г-н Атанас Зафиров, председател на Комисията по отбрана, за средствата, от които се нуждае Министерство на отбраната, за да осъществи реализацията на плановете", каза още той. Панайотов уточни, че са разработени правила за използване на сила, но не може да ги оповести на открито заседание на Народното събрание.