Временното възпрепятстващо съоръжение по границата с Турция не е в добро състояние, има участъци, които се нуждаят от спешен ремонт, за да е във вид, в който ще подпомага добре работата на Гранична полиция. Това заяви служебният премиер Стефан Янев в отговор на въпрос на депутата от БСП Минчо Христов. По думите му се правят проверки на място от областните управители на Бургас, Ямбол, Хасково, и има достатъчно ясна картина.

Стефан Янев коментира, че парламентът може да помогне с допълнителен бюджет, какъвто има в МВР и МО, а председателят на Комисията по отбрана е готов да даде подкрепа.

"Обмисля се и правителството е пред вземане на решение да се централизира дейността изцяло върху МВР и Гранична полиция, в момента има смесване на отговорностите - областните управители поддържат съоръжението, а Гранична полиция охранява. Целта - да се използват летните месеци да се направи ремонт, тъй като по оста са пораснали дори дървета", обясни Янев. Той каза, че ще се обърнат към парламента за съдействие.

Изпращаме спецчасти да пазят границата от мигранти
Обновена

Изпращаме спецчасти да пазят границата от мигранти

Между 400 и 700 военни ще помагат на "Гранична полиция" и жандармерията

От своя страна министърът на МВР Бойко Рашков потвърди, че не е подържано съоръжението. Паднало е на някои места, никаква поддръжка. Възложена е поддръжката на областните управители, такава не е реализирана обаче изобщо, каза той. В спешен порядък съоръжението трябва да се възстанови, поиска министърът. Въпросът е обсъден и има заявки за финансови средства, нужни, за да може областните управители да поемат поддръжката на оградното съоръжение, съобщи Рашков.

Стефан Янев обясни за действията на служебния кабинет. Правителството непрекъснато следи обстановката с бежанската вълна, оценява и да подготвя националната система за сигурност да реагира адекватно при увеличаване на потенциална мигрантската вълна. Има увеличение на мигрантския натиск на границата на България, включително преди събитията в Афганистан, каза той.

Работи се по защитата на националната граница по отношение на допълнителния мигрантски натиск, който продължава 7-8 години с различна амплитуда. Ситуацията в момента се контролира от МВР и структурите му, като към момента до ръководството на Гранична полиция, личният състав, който патрулира, е оборудван с допълнителни средства за наблюдение, има високо-проходими автомобили, съставът е увеличен с 600 души, обясни Стефан Янев.

За поддръжка на съоръжението по границата се обедини ръководството на МВР

За поддръжка на съоръжението по границата се обедини ръководството на МВР

Изготвяне на пътни карти на прилежащата инфраструктура

Той добави, че са прегледани всички съществуващи планове, координация с МО е направена миналата седмица, като тя опира до готовността за увеличаване на необходимите патрули с подпомагане на въоръжените сили - по суша, въздух и море, ако е необходим такъв тип патрулиране.

"С моя заповед с участието на почти всички министерства, агенции, служби е създадена координационна група с цел непрекъснато следене на обстановката, оценяване на всички фактори, за да има анализ на ежедневна база за висшето държавно ръководство за вземане на незабавни мерки и реакция там, къде е необходимо", каза още премиерът. Той уточни, че има два обекта - границата с Турция, която е от първостепенно значение, където са пътищата за преминаване на мигранти, но не е за подценяване и границата с Гърция. И на двете места има координация с държавите съседки.

В заключение министърът обясни, че към 23 август в домовете за временно настаняване има 953 лица при капацитет 1260 - 75.6% запълване, през август е отворен и ремонтиран център в Елхово с 200 места. "Ако продължи да нараства миграционният натиск, е възможно поетапно пускане на два обекта - Любимец и Елхово, съобщи той.

Бойко Рашков отчете завишен миграционен натиск
Обновена

Бойко Рашков отчете завишен миграционен натиск

МВР е в готовност за реакция