Претоварване на кораба "Илинден" - това е основната версия, която се налага за трагедията от 5 септември, заяви македонският съдия-следовател Весна Кичеец.

23-годишният капитан Сотир Филевски е допуснал на борда на кораба да се качат 56 души, при капацитет на плавателния съд от 43.

Ако бъде доказана вината на други лица, те също ще бъдат подведени под наказателна отговорност, допълни още следователят.

За днес е предвиден повторен оглед на извадения вчера от дъното на Охридското езеро кораб „Илинден", при чието потъване преди 2 седмици загинаха 15 българи, съобщи БНР.

Българският следовател от Националната следствена служба Георги Илиев заяви, че версиите за потъването на плавателния съд са шест.

Той допълни, че всички българи, които са свидетели на инцидента ще бъдат разпитани отново, за да се съберат допълнително доказателства и информация.

Илиев заяви още, че съвместната работа с македонските му колеги върви много добре. Очаква се първите данни от огледа на потъналия кораб „Илинден" да бъдат оповестени днес следобед.

Следователи от Македония и България, експерти по вътрешно плаване на Македония, България и Хърватия и представители на българското транспортно министерство ще направят повторен оглед на кораба „Илинден".

Директорът на Бюрото за обществена безопасност в Македония Люпчо Тодоровски каза, че е доволен от операцията по изваждането на „Илинден", тъй като не са били допуснати никакви поражения, което е изключително важно за работата на разследващите.