Има нужда от промени в Закона за движението по пътищата, но ако за пореден път тези промени не са правилни, травматизмът на пътя няма да промени своите размери. Това заявяват в свое официално становище от Българското обединение на шофьорите по повод силната обществена нагласа през последните месеци за ограничаване на водачите, шофиращи под въздействието на наркотични вещества.

Те не одобряват факта, че за пореден път се давала гласност на мнения на псевдоексперти или откровени лобисти, които предлагат различни промени в ЗДвП.

От сдружението подчертават, че въпросният закон има над 100 корекции за последните 20 години, откакто е в сила, но те не променят съществено травматизма по пътищата. Според тях това е нормално, понеже всички промени в закона са в посока завишение на санкциите, но почти няма промяна, която да действа превантивно.

По-строги наказания за убийствата на пътя от пияни и дрогирани искат граждани

По-строги наказания за убийствата на пътя от пияни и дрогирани искат граждани

Вече тече национална подписка с искане за промяна в Наказателния кодекс

От Българското обединение на шофьорите са категорични, че промени в закона, които да действат превантивно, са много по-ефикасни от "модата" в законовите промени за санкции.

За да намалее броят на шофьорите, които управляват МПС под въздействие на наркотични вещества и техните аналози, от сдружението са предложили законови поправки, които реално да действат превантивно срещу това. Предложенията вече са входирани до Народното събрание (транспортна комисия), Министерството на вътрешните работи и Министерството на здравеопазването.

Целта на предложените поправки е превантивно да не се допуска водачи, употребили наркотични вещества, да управляват МПС.

От Българското обединение на шофьорите посочват, че за година броят на шофьорите, заловени, че управляват МПС под въздействие на наркотици, може да достигнат до 6000.

Само 9 осъдени пияни и дрогирани шофьори от началото на годината

Само 9 осъдени пияни и дрогирани шофьори от началото на годината

Това сочат данни пт правосъдното министерство