След мирния протест на превозвачите на ГКПП "Капитан Андреево" беше проведена работна среща между господин Ангел Траков - председател на Управителния съвет на Съюза на международните превозвачи (СМП) и господин Четин Нухоглу - председател на турската браншова организация (UND). На нея бяха обсъдени проблемите с преминаването през граничните пунктове между България и Турция, както през ГКПП "Капитан Андреево", така и през ГКПП "Лесово".

По време на работната среща беше изготвен и списък с най-спешните мерки, които да бъдат предприети от администрациите на двете страни:

Те настояват да бъде решен въпросът с кадровата обезпеченост на служителите на "Гранична полиция" и Агенция "Митници" от българска страна - ще се настоява да бъде увеличен броят на служителите и да бъде сформиран поне още един екип.

Да бъде решен въпросът за допълнителен коридор (т.нар. "фриго коридор"). Турската страна беше информирана, че за създаването му вече има решение на МС и до края на годината ще бъде обявена обществена поръчка за изграждането му.

Васил Инджов: ГКПП „Капитан Андреево“ работи на пълен капацитет

Васил Инджов: ГКПП „Капитан Андреево“ работи на пълен капацитет

Отварят ново 11-то трасе

От страна на Република Турция ще трябва да реши проблема с часовата разлика. В момента при смяната на екипите, заради часовата разлика се губят около 3-4 часа на денонощие.

Огромните опашки от тежкотоварни камиони станаха причина за протеста на двете организации по-рано през деня. През последните месеци шофьорите трябва да чакат по 90 часа за обработка на граничните пунктове. Според двете браншови организации (СМП и UND) проблемът не може да се ликвидира с временни решения, а е необходимо да се намерят дългосрочни решения.