„С ритуалите, с които една нация показва своето отношение към страданието и подвига, доказва своето величие", това заяви президентът Георги Първанов в тържественото си слово за 3-ти март на площада пред Народното Събрание.

Президентът заяви по повод нелепо загиналите във влака, че винаги ще има изпитания за народа ни, но това как ги преодоляваме и дали сме единни, зависи дали ще вървим успешно напред.

Когато говореше за настоящата външна политика на страната ни като член на Европейския съюз, той отдели специално внимание на сегашната ситуация на Балканите и на Косово.

Президентът отбеляза също, че посрещаме 3-ти март с грижа и тревога за Балканите и допълни, че България ще продължава да води политика на мир и стабилност.

„Когато осъзнаваме общия си интерес за региона, винаги печелим", заяви той.

"Помним добре, че събитията от 19 век..... Ние, българите помним добре своите уроци. И затова и днес българските държавни институции следват плътно ангажимента, поет от нашите предшественици - да водим политика на мир и стабилност като един от гарантите за европейската интеграция и европейското бъдеще на региона", каза в тържественото си слово Първанов.

В словото си президентът спомена и визитата на вече бившия руски президент Путин и я определи като доказателство за новия тип модерни европейски отношения, които България гради.

Президентът Първанов, каза още, че 3-ти март е символ на историческата победа на българите и на нашата признателност към Русия. Той открои специално нейната роля за оказаната помощ "да се върнем на европейската политическа сцена".