Правителството прие нов списък на професионалните болести на редовното си заседание.

С въвеждането на новия списък отпада до сега действащия такъв, като целта на новия и обновен списък е да подобри експертизата на професионалните болести и процедурата за определяне на характера им.

С неговото въвеждане, в момента, в който той влезе в сила, ще се създаде възможност за сравняване на данните за професионалните болести от България с тези на страните членки на ЕС при въвеждане на кодове на болестите.

Новият списък е изграден според рисковите фактори на работната среда и трудовия процес, причинили професионалната болест и съдържа клиничните прояви, гратисния период, условията за признаване на професионален характер и конкретни примери за типични рискови дейности.

Предстои списъка на професионалните болести да бъде обнародван в „Държавен вестник".

На днешното си заседание кабинетът одобри и промени в наредбата за реда за съобщаване, регистриране, потвърждаване, обжалване и отчитане на професионалните болести.

В новата наредба се въвеждат критерии за съобщаване при съмнения за професионална болест и се регламентират ангажиментите при изпращане на бързо известие в случай на съмнение за професионално заболяване след смъртта на лице.

В нея ясно се регламентират и случаите, при които териториалното поделение на НОИ не започва процедура и не извършва проучване за професионална болест като се прецизира протоколът за самото проучване.

При съмнение за професионална болест, практикуващите лекари и зъболекари изпращат бързо известие до централното поделение на НОИ по постоянен адрес на лицето и до осигурителя до 5 работни дни от поставянето на диагнозата.

Когато при едно лице се установят 2 или повече професионални болести, те се съобщават поотделно с бързи известия и се проучват поотделно. В срок от 3 дни след получаването на известието от НОИ започва проучване на случая.