Втори кораб за борба с нефтени разливи ще бъде базиран в Черно море през 2011 г. Решението бе взето на провелото се заседание на Административния борд на Европейската агенция по морска безопасност (EMSA).

Припомняме, в началото на тази година Морска администрация проведе съвместно учение с EMSA във Варна за предотвратяване на последиците от мащабни нефтени разливи в морето.

След направения разбор от него изпълнителният директор на агенцията к.д.п. Сергей Църнаклйски обяви, че България ще настоява втори специализиран кораб на Европейската агенция по морска безопасност, оборудван с най-съвременни средства за борба с мащабни нефтени разливи, да бъде базиран в Черно море.

До този момент такъв кораб имаше само в Костанца, Румъния, и черноморските държави трябваше да разчитат на него в случай на мащабен инцидент в района на Черно море.

След предприетите действия от страна на Морска администрация и Министерството на транспорта EMSA стартира търг за втори кораб, което ще повиши възможността за справяне с такива инциденти и ще намали времето за реакция след отправено искане от черноморските държави.

Предстои EMSA да стартира конкурса, като в него ще участват фирми, които могат да осигурят плавателен съд, който да е на разположение в някое от черноморските пристанища.

От министерството съобщиха, че това няма да натовари бюджета или да доведе до допълнителни икономически ангажименти за страната.