Днес е вторият, заключителен ден на Срещата на върха "Природен газ за Европа. Сигурност и партньорство", която се провежда по инициатива на президента Георги Първанов.

Очаква се Форумът да завърши с приемането на съвместна декларация.

Ръководителят на американската делегация за енергийния форум в София посланик Ричард Л. Морнингстар ще даде пресконференция в Зала 7 на НДК от 16.30 до 17 часа. Той ще обобщи американското участие в Енергийната среща на върха.

Президентът Първанов заяви през първия ден на Форума, че става все по-наложително създаването на европейски енергиен регулаторен орган, независим от изпълнителната власт и участниците в пазара.
За засилване на доверието и прозрачността между страните потребители, производители и транзитьори България е за създаването на т. нар. обсерватория на енергийната общност в София, съобщи още Първанов.

Говорейки за газовата криза, която засегна и България, е важно да си даваме сметка, че целта на ЕС е да се възстанови естествената доставка на газ, подчерта в изказването си пред софийската среща на върха председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу.

На 7 януари, 6 от страните от ЕС и 6 страни извън ЕС останаха без газ.
Важно е да показваме солидарност помежду си, но да покажем солидарност и към страните извън ЕС, изтъкна още Барозу.

Гръцката страна проявява интерес към реализацията на АЕЦ „Белене", стана ясно по време на срещата на премиера Сергей Станишев с гръцкия му колега Костас Караманлис в рамките на енергийната среща на върха „Природен газ за Европа: Сигурност и партньорство" в София, съобщиха от правителствената пресслужба.