Първата трансплантация на бъбрек от жив донор във Варна ще бъде извършена в средата на юни в университетската болница "Св. Марина", съобщиха от здравното заведение. Ще оперира екип от швейцарската "Инзелшпитал" в Берн, чиито представители Рут Шнайдер и д-р Стефан Ото бяха вчера във Варна за координиране на проекта.

Двете болници си сътрудничат от 15 г., а от миналата есен имат готовност да стартират присаждането на бъбреци. За жалост тогава нямаше донори и рецепиенти с пълна съвместимост. В момента положителни тестове са направени на 4 двойки. По закон донорите са роднини на болните. Всички те вече са изминали дългия път на детайлните медицински изследвания и юридическите формалности, предхождащи всяка трансплантация.

"Дали сме документите им в Швейцария за последна оценка. Надявам се да няма пречки успешно да стартираме трансплантациите, коментира доц. Валентин Икономов, шеф на клиниката по нефрология в "Св. Марина".
Болницата води преговори дебютната интервенция да извършат водещият в Европа хирург от "Инзелшпитал" проф. Даниел Кадинас и шефът на местния трансплантационен център проф. Ханс Марти.

От наша страна проектът се координира от доц. Вилиян Платиканов, шеф на клиниката по реанимация. Според оценката на гостите от Швейцария в "Св. Марина" са налице всички условия за трансплантиране на бъбреци. Чрез партньорите си м. г. болницата успя единствена у нас да получи знак за качество на управлението от Европейската фондация EFQM. Негови носители са реномирани фирми като "БМВ", "Сименс" и др.