Пристигнаха двата двигателя за един изтребител МиГ-29, похвалиха се от министерството на отбраната. В съобщение до медиите от ведомството на Николай Ненчев пишат, че: "В изпълнение на Споразумението между правителството на Република Полша и правителството на Република България относно осигуряване на логистична подкрепа на самолети МиГ-29 днес, в авиобаза „Граф Игнатиево“ бяха доставени два двигателя за самолети МиГ-29, собственост на Военновъздушните сили на Полша".

В съобщението описват, че монтажът на двигателите за българските МиГ-29 ще бъде извършен от специалисти от българската авиобаза и указват датата на получаването - 29 декември 2015 година. Срокът за ползване на двата двигателя от полските ВВС е 24 месеца или 200 летателни часа (което условие от двете настъпи първо).

Снимка 214130

Източник: Министерство на отбраната

"На 30 декември с полет на самолет С-130 „Херкулес“ на полските ВВС ще бъдат транспортирани първите два двигателя, собственост на българските ВВС, които, в изпълнение на междуправителственото споразумение, ще бъдат ремонтирани в Полша.

Съгласно споразумението между правителствата на България и Полша, полската страна ще ремонтира 6 двигателя за МиГ-29, собственост на българските ВВС, като общата стойност на споразумението е 6 138 000 Евро", пишат от МО.

ДАНС вече месец разследва договора с Полша за МиГ-овете

ДАНС вече месец разследва договора с Полша за МиГ-овете

Сигналът не включвал контрола на небето ни

Припомняме, ДАНС и прокуратутара разследват военния министър Николай Ненчев именно за това споразумение, което бе прието изключително остро от познавачите в бранша.

Тъй като Полша не е производител на самолетите и на частите за тяхното обслужване, тя ще ни предостави само експлоатационна, но не и техническа документация.

Снимка 214132

Източник: Министерство на отбраната

България вече имаше подобен опит с еврейска фирма, която нямаше лиценз да модернизира военна техника, но спечели конкурс на Българската армия. Последиците от тази широко огласена сделка, тогава, я заплати българския народ, припомнят бивши военни.