Близо 4 хиляди тона сухо мляко и 5600 тона млечен концентрат са използвани от българските предприятия при производството на сирене и кашкавал през 2016 г.

Това става ясно от окончателните данни от изследване, което е направено от Министерството на земеделието, цитирано от БНР.

За миналата година в мандрите са постъпили 544 милиона литра мляко за преработка.

93 на сто от преработеното мляко е краве, останалите 7% процента се поделят от овче, козе и биволско мляко.

Преработвателните предприятия са пуснали на пазара 134 хиляди тона кисело мляко, 53 хиляди тона сирене и 20 хиляди тона кашкавал.

Най-сериозен ръст се отчита по отношение на овчето сирене и кашкавала от овче мляко. Производството е скочило с 60% за година.

Радиото отбелязва, позовавайки се на данните, че продължава тенденцията за влагане на сухо мляко и млечни концентрати, въпреки че има увеличение на произведеното сурово мляко.

През 2016 година в българските мандри са влезли за преработка близо 40 милиона литра сурово мляко от страни членки на ЕС.