Цената на олиото ще продължи да се увеличава и ще достигне 3 лева, прогнозира председателят на Съюза на производителите на растителни масла Видьо Видев, цитиран от Инфорадио.

В момента цената на литър олио е между 2,29 и 2,79 лв.

Според Видев, увеличението се дължи на лошата реколта и засушаването, но и на поскъпването на тока за промишлените производители и повишаването на транспортните разходи.

В момента литър олио се продава между 2,29 и 2,79 лв.

Според Видев, увеличението се дължи на лошата реколта и засушаването, но дял в нарастването на цената му имат също поскъпването на тока за промишлените производители и повишаването на транспортните разходи.

Нарастването на цените при олиото е само част от вълната от поскъпвания при хранителните стоки.

Такава е тенденцията при хляба, млечните изделия, зеленчуците, меда.

Цените на хлебните изделия се повишиха в цялата страна.

Например, във Варна 700 грама хляб струва между 85 и 90 стотинки, по данни на регионалния съюз на хлебопроизводителите.
В Монтана 700 грама бял хляб вече струва един лев.
Чувствително поскъпване на хляба има и в София, Бургас, Сливен, Ямбол, Силистра. В Добрич само за месец имаше три поскъпвания на хлебните изделия.

По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища само за седмица цената на кашкавал „Витоша" на едро е нараснала с 4.9 на сто или до 8.40 за килограм. Кравето сирене е поскъпнало през същия период с 6 на сто, до 5.20 за килограм. С по-висока цена са брашното, яйцата и захарта.

За седмица са поскъпнали замразеното пиле - 3.8% и шпековият салам с над 12%. Оранжерийните домати се продават с близо 16% по-скъпо, а доматите от откритите площи с 26 на сто.

По-високи са вече цените на картофите и зелето, поевтинял е единствено зеленият пипер.

Припомняме, преди две седмици правителството взе решение за внос на пшеница и царевица, за да се регулира нарастването на цените на зърното.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров изрази увереност, че приетите мерки за овладяване на цените ще бъдат ефективни, но подчерта, че България е пазарна икономика и регулацията преминава през пазара.

По думите му намесата на държавата е ограничена съзнателно, така че да не изкривява конкурентната среда.

„Нямаме полувоенен механизъм за наказания при отклонение на цените от себестойността на стоката, няма и разпоредена рентабилност",  заяви министърът.