Само 44 % от общините и 8 % от областите могат да осигурят ресурси за изготвянето на проекти, които да се финансират по линия на европейските фондове. Този извод съобщи на лекция Хулио Гомес-Помар по време на семинар, посветен на испанския опит в усвояването на фондове след присъединяването към Европейската общност, който се провежда във Варна.

Той обясни, че причините се крият в ограничените кадрови и финансови ресурси с които разполагат средните и малките общини в България, както и ненавременното планиране на проектите.

Испанският специалист уточни, че страната ни в момента е в етапа на подготовка на документацията за изготвянето на програмите, по които да се усвояват фондове. Той допълни, че въпреки количеството документи , които вече са изготвени, големите проекти изискват много време за реализация.

"Основната тревога по отношение на готовността за усвояване на фондовете е, че пада голяма тежест върху общините. Може за големите общини като Варна това да не се превърне в проблем, но по-малките нямат необходимите средства да създадат офиси или отдели, в които специално да се занимават с усвояването на фондовете", коментира Хулио Гомес-Помар, цитиран от Днес+.

Той допълни, че отговорните министерства трябва да станат участници в целия процес и да помогнат на общините, който не разполагат с достатъчно средства, опит и човешки ресурс.

"В никакъв случай не трябва да има недоверие към частната инициатива и възможностите за частно съфинасиране при управлението на фондовете", каза още испанският лектор.