Разчитам, че до седмица ще почнат да намаляват случаите на заразените с коронавирус, защото хората си взеха поука, че трябва да пазят себе си и семействата си. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Оперативния щаб проф. Тодор Кантарджиев в ефира на БНТ.

Във връзка с казуса дали НЗОК трябва да плащат за PCR-тестовете, Кантарджиев коментира, че когато става дума за епидемия, няма осигурени и неосигурени. Нещата обикновено се решават без проблем, голяма част от нещата се поемат от държавата, допълни той.

Досега са направени 180 хиляди теста, каза Тодор Кантарджиев, но не е по силите на здравните власти да се тестуват с PCR тестове всички постъпващи в болници. Затова всички, влизащи в здравно заведение, сега се тестуват с бърз тест, а който покаже положителен резултат за COVID 19, се тестува отново, вече с PCR реакция.

НЗОК покрива 330 теста, а дневно се правят над 2000 PCR теста. Кой ги плаща?

НЗОК покрива 330 теста, а дневно се правят над 2000 PCR теста. Кой ги плаща?

Д-р Иван Маджаров: Или болниците и лабораториите са се бръкнали за тяхна сметка

Правилният подход е увеличаването на цената на пътеката, за да се даде възможност на всяка болница да прави бързи тестове, а когато той е положителен - тогава да се прави PCR-тест, обясни проф. Кантарджиев, като уточни, че не трябва да допускаме болниците да се превръщат в места за заразяване.

Проблемът не е, че няма да имаме кревати, а нямаме да имаме здрави лекари и сестри, които да лекуват, заяви той.

По прогнози на Кантарджиев, опасно ще е октомври и ноември, когато се зачестят другите вируси. В заключение той коментира, че в рамките на ЕС не може да излезе опасна ваксина. Може да не е ефективна, но опасна няма да е, поясни още той.