Националната здравноосигурителна каса все още не заплаща PCR тестовете за коронавирус, а в страната се правят с хиляди. Дневно се правят над 2000 PCR теста, НЗОК покрива 330. Кой ги плаща?

Това попита Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз в ефира на БНТ. Ние от Лекарския съюз се питаме: Ако не ги е заплатила здравната каса, кой ги е платил? Или лечебните заведения и лабораториите са се бръкнали за тяхна сметка, или пациентите.

Да контролираш епидемия като оставяш лечебните заведения за своя сметка да тестват пациенти, или самите пациенти да си плащат, поради това, че са притеснени за здравето си, да се тестват, не е коректно, заяви той.

Как си купуват болниците скъпи предпазни средства, как си купуват дезинфектанти, поставя много въпроси, затова самото твърдение: Видите ли ние плащаме за дейност на болниците, не е много коректно, защото тази дейност не се извършва на поляна - нито прегледът, нито операцията.

В момента тихо и полека болниците вървят надолу във финансовото си състояние, на фона на това, че виждаме, че няма рискове от дефицит в НЗОК, а и събираемостта от здравни вноски върви добре, отсече Маджаров.

По думите му в разгара на летния сезон здравната система по родното ни Черноморие е поставена под напрежение, независимо дали има COVID-19, или не.

Всеки, който има поне малко усещане за грижа към себе си и своето семейство - възрастни роднини, трябва да спазват дребни правила, каза в заключение шефът на Лекарския съюз.

Припомняме, че на 3 юли стана ясно, че 1200 лв. става клиничната пътека за лечение на COVID-19.

Още от тогава БЛС настоява НЗОК да плаща за тестовете при хоспитализация на пациент.

От БЛС са категорични, че при прием в болница хората задължително трябва да се тестват, за да не се превръщат лечебните заведения в инкубатор на заразата.

Общопрактикуващият лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Гергана Николова заяви в позицията си преди няколко дни, че заплащането на тестовете за COVID-19 не трябвало да тежи на пациента.