Ако АЕЦ "Белене" бъде построена, електроенергията ще стане два пъти по-скъпа, а България ще бъде изправена през постоянен риск от авария, тъй като площадката е н сеизмично активен район. Такава позиция изрази пред bTV експертът по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев.

Той напомни голямото наводнение в района, което може да е нанесло фатални щети на антисеизмичните конструкции - премълчава се и дали бетонната площадка не е пропукана.

Експерт по ядрена енергетика: Има сериозен сеизмичен риск за площадката на АЕЦ „Белене”

Експерт по ядрена енергетика: Има сериозен сеизмичен риск за площадката на АЕЦ „Белене”

България няма нужда от такава мощност поне до 2040 г.

Другият риск идва от отработеното ядрено гориво.

"Отработените отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" продължават да се струпват в района на централата, която се превръща в ядрено бунище, което започва да носи рискове за националната сигурност", предупреди експертът.

Той подчерта, че и в момента имаме излишък на мощности и за да създаде пазар за енергията от АЕЦ "Белене", ще трябва да се изключат част от мощностите на други централи. Това ще доведе ТЕЦ "Марица Изток 2" до фалит в рамките на една година.

Енергийната ни сигурност се опира на „Мариците“, АЕЦ са уязвими

Енергийната ни сигурност се опира на „Мариците“, АЕЦ са уязвими

АЕЦ „Белене“ е с висок риск…

"Осъществяването на проекта АЕЦ "Белене" ще увеличи цената на тока двойно. АЕЦ "Козлодуй" дава енергия от 5 стотинки на киловатчас. Новата централа, освен тези разходи, ще трябва да изплаща и капиталовите разходи. Всеки инвеститор търси и печалба. Това означава по-скъпа енергия от тази на АЕЦ "Козлодуй." - прогнозира проф. Георги Касчиев.

Той определи изказването на президента Румен Радев, че АЕЦ "Белене" е неизбежна като знак, че не е забравил кой го е предложил да бъде избран за президент - визирайки признанието на руския генерал Леонид Решетников, че е коментирал с Корнелия Нинова издигането на Радев като кандидат за президентския пост.

Изказването за неизбежността на проекта беше направено вчера от Радев пред руската информационна агенция ТАСС.

"По принцип неизбежна е само смъртта, а в Съединените щати и срещата с данъчните. Според мен не му е работа на президента да казва кое трябва да се построи, кой да го построи и тъй нататък. (...) Такива знаци се дават точно преди такива посещения", посочи Касчиев в контекста на посещението на Радев в Москва.

Проф. Касчиев: Министър Петкова води България към ядрено тресавище

Проф. Касчиев: Министър Петкова води България към ядрено тресавище

Отработено гориво се складира на площадката на АЕЦ „Козлодуй“…