Може да се твърди, че мутациите на коронавируса ще го водят към отслабване и по-малка агресия към човека. Следващите мутации най-вероятно ще са по-леки за прекарване. Това заяви пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.

Относно индийския вариант на Covid-19 тя коментира, че засега не се очертава следваща вълна, защото освен този един случай в България ние нямаме втори. Околните страни - Гърция и Румъния, докладват непрекъснато цели геноми на индийския щам, а ние така и не успяхме да го докажем при втори пациент и според мен сме успели да го ограничим много успешно."

Според проф. Пенка Петрова заради леките симптоми на Делта варианта и заради факта, че заразява все по-млади хора, не можем да докажем индийския вариант у нас.

Стратегията на вирусите е да еволюират така, че да заразяват все повече хора и да продължат да се разпространяват, уточни микробиологът.

COVID-19: 9 души са починали

COVID-19: 9 души са починали

62 са новите случаи

Тя е на мнение, че страната ни е поръчала твърде много ваксини и припомни, че още когато е била обявена поръчаната бройка, учените са били скептични, че те ще бъдат използвани.

"Нашето население позагуби интерес. Стана лято. Случаите намаляха."

Общият брой доказано преболедували и ваксинирани у нас е около милион, отбеляза Петрова.