В момента циркулират и двата варианта - Делта и Омикрон, като в момента Омикрон е доминиран. Трябва да се вярва повече на лабораториите, които го характеризират по съответните мутации. Toва заяви директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова пред БТВ.

Според нея безкрайните бустерни дози също не са отговор на пандемията. Ваксините и лекарствата не са единственият отговор срещу коронавируса, а трябва да се продължи с противоепидемичните мерки.

По думите ѝ колкото повече заразени с Омикрон има, толкова повече ще бъдат хората в болница. Все още не можем да достигнем 30% на ваксинираните, а в световен мащаб ваксинираните са 60% - "Ние дори не можем да достигне половината", отбеляза проф. Петрова.

Симидчиев: При 1/3 с нагласа да пазят другите мерки са нужни

Симидчиев: При 1/3 с нагласа да пазят другите мерки са нужни

Вече може да се предвиди мутацията на вируса

Тя посочи, че някои учени наричат Омикрон естествената ваксина, но СЗО очаква и възникването на още по-заразен и по-безопасен вариант. Принципно според Петров, може да се вярва в такава прогноза на експертите, но и в момента сме в очакване на такъв вариант. Такъв се появил в Дания, като заразил населението до 99%. Независимо дали ваксинирани или преболедували, всички те преминават през заболяването, като изграденият имунитет ще бъде валиден и при следващите варианти, коментира проф. Петрова.

Тя добави, че бустерните дози са необходими, защото Омикрон носи характерните качества на новия вариант на коронавируса. Никой не бива да рискува да преминава през COVID-19, изтъкна проф. Петрова.