Вече може да се предвиди в каква посока ще мутира вируса, това е добра новина. Това означава, че вече може да се изчисли кои са най-вероятните мутации и да се създадат средства и ваксини, които са за тези варианти на вируса, които биха били най-възможно заразни и опасни в бъдеще, обясни пулмологът и депутат от ПГ на "Демократична България" д-р Александър Симидчиев. Знае се кои части от него ще мутират най-интензивно и какви са посоките на еволюция. Това означава, че този процес, включително и развитието на пандемията, става предвидим и управляем.

По думите му в държави, в които има по-ниско ниво на заразяване или не толкова тежко боледуване мерките могат да бъдат отхлабени. Целта на всички мерки е намаляване на риска за индивида и намаляване на заразяването на рискови групи. У нас населението остава все още рисково за заразяване и високо разпространение на инфекцията и то към рискови групи, обясни Симидчиев.

Целта на всички мерки е да се пазим като общност, а когато тези, които искат да пазят другите са около една трета от всички, които подлежат на разпространение на заразата, не можем да се отворим така, като други държави като Англия и Израел, където голяма част от обществото е защитено. Защо властта така и не увеличи ваксинацията, Александър Симидчиев оправда с редица стъпки и действия, включително и грешни, и на предишното управление.

Проверяват столичните заведения за спазване на противоепидемичните мерки

Проверяват столичните заведения за спазване на противоепидемичните мерки

Трябва да затварят в 22 ч...