Потенциално заразените с COVID-19 у нас са 50 000. В момента един болен заразява 1,33 души. Тоест 100 човека заразяват 133. Тази прогноза направи в ефира на Нова телевизия проф. Николай Витанов.

Според него има мнохо хора, който не спазват мерките.

Витанов обясни, че за да се изчисли броят на потенциално заразените трябва да се сметне броят на починалите по 200.

В момента са 260 починали по 200, това е около 50 000. Другият вариант е - умножавате по 8 числото на регистрираните заразени. Тоест 6100 x 8. Тоест около 50 000 заразени, добави проф. Витанов.

Хората са разделени на лагери на вярващи и невярващи. И тук въпросът е кого ще слушат, допълни Витанов.

Атанас Мангъров наблюдава "игри на тестове"

Атанас Мангъров наблюдава "игри на тестове"

През есента ще настане хаос

"Искате ли да ви разкажа една история? Имало един доктор, докторът лекувал болни от определени заболявания. Дошла епидемията и той си казал, ей каква възможност да си дигна клиентелата. Обаче трябва да ги накарам да се заразяват повече. И изкарал една теория, че това е едно заболяване, което е безобидно. И клиентелата се е увеличила. Тук е въпросът, защо хората го слушат?".

На въпрос дали визира някого, Витанов отрече да има предвид някой конкретно.

Според анализаторът Тихомир Безлов в рамките на 5 седмици броят на активните случаи на COVID-19 у нас е практически удвоен и страната ни е горе-долу в ситуацията на Сърбия. По думите му особено важно е дали болниците ще издържат. Властите пък били изправени пред трудната задача да изберат мерки, които хората да слушат.

Новите случаи на коронавирус у нас - 240

Новите случаи на коронавирус у нас - 240

Пандемията настъпва

От едно пълно пренебрегване на мерките, в момента има промяна, поне в големите градове. Страхувам се, че хората трябва да го научат по трудния начин, коментира Тихомир Безлов.

Математиката го показа! На 19 март казах: "Спазвайте карантината и след 3 месеца ще излезем от медицинската част от кризата. На 1 юни бяхме на 6 случая и имахме 19 дни да се изчистим", коментира проф. Николай Витанов. Не се изчистихме, защото се формира една група от хора, които вярват на теорията, че това нещо е безобидно, не спазват мерките и ето резултатът, заяви той.